Voeding

Shih-tzu-voeding vereist speciale aandacht: Riviervis, pasta en granen worden niet aanbevolen. Ook verboden zijn suikers en zoetigheden. Een Shih-tzu moet het vooral hebben van rauw of gekookt vlees (kalfsvlees, rundvlees, kip, kalkoen of konijn).

Als u besluit droogvoer aan uw huisdier te voeren, houd er dan rekening mee dat de kwaliteit van de hondenbrokken rechtstreeks van invloed is op de vacht van de hond. Voor een Shih-tzu bevelen we meestal super premium, vetarm en eiwitrijk voedsel aan. Maar gemengde voeding is niet wenselijk, omdat het de maag en lever van de Shih-tzu slecht kan beïnvloeden. Kies ofwel droog voedsel of natuurlijk voedsel. Een slecht uitgekozen voeding kan leiden tot jeuk en vachtverkleuring ter hoogte van de snuit.


Gezondheid

Met de juiste zorg en voeding kan de Shih-tzu gemakkelijk 15 jaar oud worden en zijn activiteit zelfs op hoge leeftijd handhaven. De luxe vacht van de hond maakt hem echter op veel manieren kwetsbaar. In het bijzonder voor vlooien. Inspecteer je hond na elke wandeling zorgvuldig, vooral tijdens het tekenperiode.

Bovendien kun je onder het dikke lange haar moeilijk een abces of hotspot opmerken, wat bij het dier ongemak en pijn veroorzaakt. Hierbij is het aan te raden contact op te nemen met een dierenarts zodat deze snel een antibiotica kuur kan opstarten om erger te voorkomen.

Controleer elke dag de ogen van de Shih-tzu de ogen zijn heel kwetsbaar en gevoelig voor oogziekten. De ogen moeten steeds klaar en helder zijn. Raadpleeg onmiddellijk een specialist in geval van verwondingen, ontstekingen of overvloedige tranen.

Een ander zwak punt van Shihtzu is de rug. Omdat een Shihtzu denkt dat hij een grote hond is en overal op en af kan springen durven ze wel eens op de tafel klimmen, maar ook van tafel springen. Door de korte pootjes en de lange rug kan hierdoor schade aan de wervelkolom ontstaan met een gedeeltelijke verlamming tot gevolg.


Belcando