Karakter van een Shih-tzu

Het zijn zeer vriendelijke, intelligente honden met nood aan sociaal contact. Ze zijn vrij hard voor zichzelf en beslist niet kleinzerig. Het zijn aanhankelijke honden, maar hebben hun zelfstandige kant. Het aanpassingsvermogen is groot en ze blaffen weinig. De Shih-tzu is grappig, ondeugend, liefdevol, eigenwijs en soms wel eens doof voor bepaalde bevelen.

De Shih-tzu heeft veel aandacht en liefde nodig en wil graag centraal staan. Deze honden kunnen uren bij je zitten terwijl ze je koesteren en knuffelen. Deze hondjes kunnen moeilijk alleen thuis blijven. Een paar uur lukt nog wel, maar al wat langer is niet aan te raden. Ze gaan zich vlug vervelen en ongelukkig voelen. Een Shih-tzu is heel aanhankelijk en wil altijd iemand in de buurt hebben. Gewoon aanwezig zijn is al genoeg om deze hondjes gelukkig te houden. Mensen die weinig thuis zijn en geen aandacht kunnen schenken aan hun huisdier kunnen we een Shih tzu afraden. Bij alleenstaanden zal de Shih-tzu zich uitstekende in zijn nopjes voelen. Honden van dit ras zijn zeer gehecht aan de eigenaren en volgen ze letterlijk op de hielen.


Sociaal

De omgang met soortgenoten is uitstekend. Ze gaan ook zeer goed om met andere huisdieren. Deze kleine optimisten zijn dol op spelen en hechten zich sterk aan het gezin. Met kinderen kunnen ze goed opschieten als die hun met zorg behandelen. Tegenover vreemden nemen ze een afwachtende houding aan.

Omgang en beweging

De Shih Tzu heeft een gemiddelde behoefte aan beweging. Het aanpassingsvermogen is groot, ze stellen de aanwezigheid van hun eigenaar voorop. Op warme dagen brengen ze liever een dag door op een rustig plekje in de schaduw.


Opvoeding

Ze kunnen redelijk eigenzinnig zijn. Een consequente opvoeding is noodzakelijk. Wees altijd duidelijk, dan kan de hond aardig wat leren. Het is heel belangrijk om de Shih-tzu op tijd te laten zien wie de baas in huis is. De hond moet weten dat het verplicht is om de persoon te gehoorzamen, anders zal de Shih-tzu zelf de leiding nemen. Een Shih-tzu is heel slim en sommige bevelen negeert hij gewoon omdat hij uit zichzelf denkt dat bepaalde bevelen nutteloos en tijdverspilling zijn. Hij hoort ze wel maar doet of zijn neus bloed. Een Shih-tzu heeft geen baas, ze stellen zich op als een evenwaardige vriend van de eigenaar en gaan ervan uit dat je ook geen bevelen geeft aan vrienden. Op een vriendelijke manier kan je van een Shih-tzu alles gedaan krijgen.