Vacht en verzorging

De Shih-tzu heeft een prachtige vacht. Draag elke dag zorg voor deze vacht. Als de hond gewend is aan zijn dagelijkse verzorging (15 minuten per dag) mag de verzorging geen groot probleem vormen voor de eigenaar. Dagelijks borstelen en kammen voorkomt klitten. Dit leeuwenhondje krijgt wekelijks een bad en je kan strikken en elastiekjes gebruiken om het haar uit de ogen van Shih-tzu te houden. Sommige eigenaren geven er de voorkeur aan hun prachtige hond te knippen om de vachtverzorging gemakkelijker te maken. Toch annuleert een kort kapsel het dagelijks kammen en regelmatig baden niet. Het belangrijkste is niet om te proberen de hond zelf te knippen. De trimsters in een trimsalons zullen deze taak veel beter aankunnen.

Een shih-tzu heeft een dagelijkse verzorging nodig. De ogen moeten dagelijks in de gaten gehouden worden en opletten dat er geen haren tegen de ogen aan krassen. Dit kan namelijk lelijke ontstekingen veroorzaken en de hond erg veel pijn doen. Als de Shih Tzu lang haar heeft, is het ook nodig om ze te wassen met de juiste shampoo. Wil je het hondje in een korte vacht, laat het hondje niet scheren maar knippen om de ondervacht niet te beschadigen.


Verzorging

De nagels moeten regelmatig geknipt worden en de oren moet je regelmatig controleren en schoonmaken. De ogen van de Shihtzu zijn erg gevoelig, het is belangrijk dat ze altijd schoon zijn.

Beweging

De Shih-tzu heeft, net als andere kleine huishondjes, niet veel fysieke inspanning nodig. Korte wandelingen houden dit hondje in goede vorm. De Shih-tzu houdt ervan om te spelen, zodat de nodige beweging door spelletjes kan worden voldaan.