Uiterlijk van een Shih-tzu

De Shih-tzu heeft een korte snuit met hoog geplaatste hangende oren die nauw aansluiten op het hoofd. De ogen zijn rond, wijd uitgezet. Er is geen wit zichtbaar in de ogen. Hierdoor lijken de ogen zwarte kralen te zijn. De neusgaten van de hond moeten wijd open staan. De ras-standaard staat geen vernauwing toe.

De trots van shih-tzu is hun vacht: lang, hard en recht (mogelijk golvend, maar niet krullend, voelt aan als vlas), en de ondervacht is dik, zacht en dun. Het zijn echte toverballen, de kleuren variëren van wit-rood tot bruin en zelfs zwart. Een witte bles op het voorhoofd, witte snorren en wit op de punt van de staart, worden vooral op prijs gesteld.

De nek van Shih-Tzu is lang, waardoor ze hun hoofd trots kunnen houden. De rug is recht met een sterke onderrug. Poten zijn krachtig, dicht bedekt met haar. De staart is hoog geplaatst en ligt gedragen over de rug. De Shih-tzu vertoont zich gracieus en loopt als een treintje.

Het hoofd van de Shih Tzu is rond. De snuit is vierkant. Ze moeten grote neusgaten hebben en een licht oplopende neuspunt (wipneusje). Een typisch raskenmerk is het haar op de neus, dat opwaarts groeit.
De oren worden hangend gedragen.
De ogen zijn groot, rond of amandelvormig, ze mogen geen wit vertonen en zeker niet uitpuilen.

De vacht is lange, dichte vacht. Het haar mag niet krullen.
Kleuren: Alle kleuren zijn toegestaan.


Shih-tzu - FCI Rasgroep 9

Andere namen: Leeuwenhondje of chrysantenhond, soms worden Shih-tzu’s het chrysanten hondje genoemd. Dit komt door de lange haren boven de neus die openvallen Hierdoor zien ze eruit als een bloemknop.Vandaar de naam “chrysantenhondje”.

Herkomst: China, Tibet

Temperament: Slim, Aanhankelijk, Levendig, Intelligent en Loyaal,
Gewicht: Een Shih-tzu weegt tussen de 5 en 8 kg
Schouderhoogte: Niet hoger dan 27,8 centimeter.

Kleuren: Zwart, Wit, Leverkleur, Brindle, Lever en wit, Lichtbruin, Donkerbruin, Zwart-wit, Blauw, Goudkleurig
Levensverwachting: 10 tot 15 jaar