Oorsprong en geschiedenis

Het mysterie van de oorsprong van het ras is tot nu toe niet opgelost en wordt aangewakkerd door prachtige oosterse legendes. Volgens oude legendes is de Shih-tzu een enorme leeuw in het lichaam van een kleine hond. Er wordt aangenomen dat Boeddha tijdens het reizen werd vergezeld door een vierbenige vriend van een kleine omvang, die in geval van gevaar een leeuw werd en de eigenaar beschermde. In Tibet geloofden ze dat het een Shihzu was, daarom vereerden ze deze hondjes. En hoewel dit slechts een mythe is, zijn de “leeuwenhonden” echt uniek.


De Shihtzu behoort tot een van de oudste hondenrassen die sindsdien niet veel veranderd zijn. Er zijn maar 14 dergelijke rassen in de wereld. De eerste vermelding van de Shih-tzu dateert uit 1653: toen presenteerde de Tibetaanse Dalai Lama verschillende Shih-Tzu’s aan de keizer van China. Sindsdien zijn deze “kleine leeuwen” een echte cultus en een symbool van keizerlijke macht geworden: bedienden werden aan deze honden toegewezen. Het was verboden deze hondjes buiten het paleis van Peking te brengen. Ze werden alleen gegeven als een geschenk aan vooral vereerde gasten, wat werd beschouwd als een teken van de hoogste keizerlijke gunst.

In Europa verscheen de Shihtzu pas in de jaren 30 van de twintigste eeuw. Tegenwoordig wordt dit Tibetaans hondje nog steeds beschouwd als een teken van adel en uitstekende smaak. Dus in Hollywood werd de Shihtzu binnengebracht door Elizabeth Taylor, Larry King, Kim Basinger en andere sterren. Zelfs de miljardair Bill Gates en de Britse koningin Elizabeth II konden de charme van deze honden niet weerstaan.